Održavanje parketa

Tvrtku Interijeri Sabljo odlikuje inventivnost, kreativnost uz kontinuirano moderniziranje ponude i usavršavanja usluga. Tvrtka je dizajnirala i održava parkete u našem prostoru i jako smo zadovoljni s napravljenim.

Ilija Đivić

Prilikom uređenja Vašeg svakodnevnog prostora razmislite o tome sa čime želite živjeti
živite zdravo uz parket koji će živjeti uz Vas danas i još mnogo godina
INTERIJERI SABLJO
  • Interijeri SABLJO
  • Interiors SABLJO
  • Parkettböden SABLJO

UPUTSTVA ZA ODRŽAVANJE MASIVNOG PARKETA

UPUTSTVA ZA ODRŽAVANJE MASIVNOG PARKETA

Masivni parket je prirodni materijal izrađen od drva visoke kvalitete te strogo kontroliranog porijekla. Parket se postavlja na suhu i ravnu cementnu glazuru ili neku drugu čvrstu podlogu kao što su drvene suhe daske, OSB ploče, šperploča ili sl.
 

Vrlo je bitno da se prije postave parketa ispune svi uvjeti za polaganje podne obloge parketa, pazeći na visinu aspekata da je vlaga zraka 50-60 % u prostorijama  u kojima se polaže parket, te vlaga u podlozi do 2,0 %. Ukoliko je vlaga podloge iznad 2,0 % ne preporuča se polaganje parketa dok se vlaga ne smanji, odnosno primjenjuje se premaz za vlažne podloge.
 

Parket je materijal sklon promjeni boje zbog utjecaja svjetlosti, zbog prirodne sklonosti deformacijama ako su klimatski uvjeti nekontrolirani parket pokazuje manje deformacije .
 

Parket je prirodna podna obloga koja se može više puta sanirati i lako se strojno obrađuje, no  nikada ne gubi svoja prirodna svojstva, te ostaje kao najzdraviji i najprirodniji inventar u objektu. Masivni parket se održava sredstvima za njegu lakiranog parketa, čišćenje se vrši sa krpom za pod koja treba biti ocijeđena i ne smije se iz nje cijediti veća količina vode, odnosno krpa treba biti polusuha. Veća količina vode koja bi se nalazila na parketu može znatno oštetiti parket.
 

Po parketu se ne preporuča hodanje u cipelama sa grubim petama, osobito štiklama koje oštećuju parket. Izbjegavati hodanje u štiklama obavezno. Nogice stolaca i stolova obavezno zaštititi tekstilnim ulošcima ili plastičnim čepovima mekše strukture.
 

Održavanje parketaParket se u prostoriji prilagođava temperaturnim uvjetima osobito uvjetima vlage zraka, zato je bitno da se vlaga zraka u prostorijama održava na način da se ZIMI imaju ovlaživači zraka u prostoru (posude s vodom), vlaga zraka u prostorijama u zimskim uvjetima grijanja prostorija se znatno snizi čak i do 35 % vlage zraka  što je nedopustivo, zato može doći do rasušivanja parketa. U trenutku kada se završi zimsko razdoblje suhog zraka dolazi proljetno i ljetno razdoblje vrlo visoke vlage zraka, odnosno visoke temperature zraka  što stvara visoku vlagu zraka te se tada  može pojaviti dizanje parketa  u kompletu ukoliko se  zimi nije adekvatno održavala vlaga zraka u prostorijama.  Dopuštena vlaga zraka je 50-60 % vlage i treba biti konstantna  u ovom navedenom prosjeku zimi i ljeti. Niti jedan izvođač ne može snositi odgovornost za održavanje parketa i vlage zraka  u ljetno zimskim uvjetima, stoga svaki korisnik proizvoda iz prirodnog materijala odnosno parketa njeguje i čuva svoj  parket. Treba voditi računa da se radi o materijalu koji je osjetljiv na klimatske uvijete, odnosno da je parket oprema s nedostatkom. Prozori se trebaju otvarati i prostorije  provjetravati u svim razdobljima, potrebno je omogućavati izmjenu zraka u svim prostorijama osobito u novosagrađenim objektima novogradnja. Što učiniti kada se primijeti koritanje parketa odnosno da je parket napet po spojevima, to je znak da je vlaga zraka u prostorijama vrlo visoka i da je potrebno isušiti vlagu kako bi se parket polako počeo normalizirati, potrebno je pristupiti izmjeni zraka i redovito provjetravati prostorije.
 

Ukoliko se parketu na spojevima pojave fuge (teško oštećenje) znači da je vlaga zraka vrlo niska (parket je dehidrirao) potrebno je omogućiti cirkulaciju zraka i povisiti vlagu zraka ovlaživačima zraka i snižavanje temperature grijanja obavezno na max 22 stupnja, pomažu i posude sa vodom na prozorima, biljke koje imaju veće listove i zahtijevaju dosta vode, otvoreni akvarij, uređaji za ovlaživanje zraka sa digitalnim pokazivačem... Sa svime time se može regulirati vlaga zraka kao i disciplinom ukućana.
 

Sprječavati da se na parket ulazi mokrim cipelama i ne dopustiti zadržavanje vlage na parketu. Ukoliko se pojavljuje vlaga na zidu obavezno je u što kraćem roku otkloniti uzrok vlage kako ne bi došlo do dizanja parketa koji ne podnosi vlagu niti u kojem obliku.
 

Ovo su neke od općih uputa za održavanje parketa kojih se treba obavezno pridržavati i sastavni su dio ugovora za izvođenje parketarskih radova.

INTERIJERI SABLJO D.O.O

Hrvatskog proljeća 3
43000 Bjelovar
Telefon: +385 43 220 025
Telefaks: +385 43 220 026
info@parketi-sabljo.com

OIB: 34180606964

Žiro račun:
Erste banka: IBAN HR1224020061100480235
SWIFT: ESBCHR22

Sber banka: IBAN HR7125030071100077290
SWIFT: VBCRHR22

Poba: HR4023860021119014054

PARKET POSTAVLJANJE

Parkete postavljamo po europskim standardima. Iskustvo smo stekli isto tako na zahtjevnom europskom tržištu. Prije postavljanja parketa, detaljno ispitujemo parkete i podlogu...

REFERENCE

Pogledajte dio s popisa naših referenci: postavljanje parketa i restauracija starih parketa diljem Hrvatske

PRODAJA STANOVA

Prodaje se stan i garaža u Novalji, Otok Pag...